Met de auto naar Toscane

Beste Gast,

Als u met de auto naar uw Toscaans vakantiehuis wilt reizen, dan zijn er meerdere routes mogelijk. Elke route heeft zijn voordelen en helaas ook nadelen. De files bij de Gotthardtunnel in Zwitserland zijn berucht, en beroemd maar ook de Brennerpas in Oostenrijk levert geregeld problemen op. Maar wat is nu de beste route, zijn er alternatieven en welke kosten zijn verbonden aan de gekozen route? Hieronder proberen wij dit allemaal voor u op een rijtje te zetten, zodat u zelf een afgewogen keuze kunt maken.

Naar Toscane via Zwitserland
Voor vrijwel de meeste startpunten in Nederland en België is de kortste route om met de auto naar Toscane te rijden via Zwitserland. De meest voor de hand liggende route is van Basel via Luzern, de Gotthardtunnel en Belinzona naar de grensovergang Chiasso/Como, waarna u uw autoreis in Italië voorzet via Milaan. Moet u in het westelijke deel van Toscane zijn (provincies Massa, Pisa, Lucca, Livorno en Grosseto), dan rijdt u vervolgens via Parma en La Spezia. Ligt uw vakantiebestemming in het oostelijke deel van Toscane (provincies Firenze, Pistoia, Prato, Arezzo en Siena), dan bevelen wij aan om na Milaan via Bologna richting Firenze (Florence) te rijden.

In Zwitserland en Oostenrijk moeten weggebruikers rekening houden met lange wachttijden voor tunnels.
Kijk voordat u afreist even op de volgende pagina https://www.anwb.nl/ wellicht kan dit veel fileleed voorkomen.

Rijden en knelpunten bij de Gotthardtunnel

De A2 Bazel-Luzern-Chiasso is één van de belangrijkste Noord-zuidverbindingen in de Alpen. Heel wat toeristen kiezen deze tunnel op weg naar hun vakantiebestemming in Italië. Hier zijn dan ook vaak kilometerslange files.
De meest voor de hand liggende omleiding via de A13, de route via de San Bernardinotunnel, levert soms ook heel wat moeilijkheden op. Tijdens de week, maar ook tijdens het weekend, gaat het verkeer hier soms erg traag. Het is immers, net als de Gotthardtunnel, ook een tunnel met maar 1 rijstrook in iedere richting.

De alternatieven:

Via Zwitserland

de Lötschbergautotrein (Kandersteg-Iselle)/Simplonpas rechtstreekse link https://www.bls.ch/de/fahren/unterwegs-mit/autoverlad
De A1/A12 Basel – Bern – Grand Sint Bernhard(tunnel)
via Oostenrijk

•de A12/A13 Brennerautobahn
via Frankrijk

de Montblanctunnel (Metz-Nancy-Dijon-Bourg en Bresse-Chamonix)
Iedereen dient een minimum afstand te houden van 150 meter met de voorligger en een snelheidslimiet tot 70 km/u. Hierdoor zullen de gebruikers van de tunnel rekening moeten houden met stevige vertragingen en files. Vrachtverkeer wordt druppelsgewijs (2 vrachtwagens per minuut per richting) doorgelaten en moet rekening houden met wachttijden.

Gotthardtunnel indien u hier geen zin in heeft kunt u deze op diverse manieren ontwijken. De leukste en mooiste daarvan is om in plaats van de tunnel te rijden via de Gotthardpas. U rijdt dan niet dwars door de berg, maar via een pas eroverheen. Het is een mooie route, die wellicht niet erg snel gaat, maar als er een flinke file voor de tunnel staat, is het nog altijd sneller dan stilstaan. Een andere manier om de Gotthardtunnel te ontwijken is om een klein beetje om te rijden en na Basel te rijden via Zürich, Chur, de San Bernardino en dan bij Belinzona weer aan te sluiten op de gebruikelijke route. Deze route duurt een uur langer dan via de Gotthardtunnel, maar als bij de tunnel grote files staan, haalt u dat uur zo weer in!
Zomer- en winterknelpunten

A1 Zürich – Bern
A1/A6/A12 in de omgeving van Bern
A1/A2 tussen de knooppunten Härkingen en Zofingen
A2 Basel – Luzern – Chiassot.h.v. de StGotthardtunnel
A3 in de omgeving van Zürich
A9 Lausanne – Sion in de omgeving van Lausanne
A13 Bellinzona – Sargans in de omgeving van Sankt-Margrethen en aan de San Bernardinotunnel.
grensovergangen Basel (D), Kreuzlingen (D), SanktMargarethen (AU), Chiasso (I), Bardonnex (F)
verlaadstations van de autotreinen

Wintersluiting bergpassen sommigen nog geldig tijdens meivakantie

Naast de naam van de pas vindt u het traject en de data van de normale wintersluiting :
Albula (Tiefencastel-La Punt) van 31/10 tot 01/06
Col de la Croix (Diablerets-Bex) van 1/11 tot 15/04
Fluela van 30/11 tot 31/5 ( wordt vervangen door Vereina-autotrein.)
Furka (Hospental-Ulrichen) van 31/10 tot 01/06
Grimsel (Gletsch-Innertkirchen) van 15/10 tot 15/06
Grote Sint Bernhard (Tunnel-Cerisey) van 15/10 tot 01/06
Klausen (Altdorf-Linthal) van 31/10 tot 15/5
Lukmanier (Disentis-Biasca) van 30/11 tot 15/05
Nufenen (Airolo-Ulrichen) van 31/10 tot 01/07 (nachtafsluiting)
SanktGotthard (Amsteg-Biasca) van 15/11 tot 15/5
Sustenpas (nachtsluiting)
Oberalp (Disentis-Andermatt) van 15/11 tot 15/05
San Bernardino (Hinterrhein-Soazza) van 31/10 tot 01/05
Splügen (Splügen-Chiavenna) van 31/10 tot 1/1 : grensovergang

Houdt u rekening mee dat u voor het rijden op de Zwitserse snelwegen een autobahnvignet nodig heeft. Er zijn verschillende manieren om dit aan te schaffen. U kunt dat vooraf kopen bij de ANWB in Nederland, maar u kunt het vignet ook aanschaffen bij diverse tankstations voordat u bij de Zwitserse grens aankomt en zelfs bij het grenskantoor kunt u het vignet kopen. De prijs van het vignet (zonder toeslagen van verkopende partijen) is momenteel CHF 40,00, oftewel ongeveer € 33,00. DIt vignet is 14 maanden geldig: vanaf december van het vorige jaar tot en met januari van het volgende jaar.