Siena: een parel in het hart van Toscane

Siena is een prachtige stad gelegen in het hart van Toscane, Italië. Met een rijke geschiedenis en adembenemende bezienswaardigheden is een verblijf in een vakantiehuis in de regio Siena een echte aanrader. Siena is een parel die je niet mag missen. In dit artikel zullen we de geschiedenis van Siena verkennen en enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden ontdekken. Hier zijn de belangrijkste punten om te onthouden:

Belangrijkste punten om te onthouden

 • Siena heeft een fascinerende oorsprong die teruggaat tot de Etruskische beschaving.
 • De middeleeuwse bloeiperiode van Siena bracht prachtige architectuur en kunst voort.
 • Siena speelde een belangrijke rol in de Renaissance en was de geboorteplaats van vele beroemde kunstenaars.
 • Piazza del Campo is het centrale plein van Siena en staat bekend om zijn unieke schelpvormige ontwerp.
 • De kathedraal van Siena is een meesterwerk van gotische architectuur en herbergt prachtige kunstwerken.

Geschiedenis van Siena

Oorsprong van Siena

Siena heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Etruskische periode. De stad werd gesticht door de Etrusken in de 9e eeuw voor Christus en groeide uit tot een belangrijk handelscentrum. Siena werd later veroverd door de Romeinen en maakte deel uit van het Romeinse Rijk. Tijdens de Middeleeuwen beleefde Siena een bloeiperiode als een van de machtigste steden in Toscane. De stad was bekend om haar welvarende banken en de bouw van indrukwekkende kathedralen en paleizen. In de Renaissanceperiode verloor Siena echter haar politieke en economische macht aan Florence, waardoor de stad in verval raakte.

Middeleeuwse bloeiperiode

Tijdens de Middeleeuwse bloeiperiode groeide Siena uit tot een belangrijk handelscentrum in Toscane. De stad floreerde dankzij de productie van hoogwaardige wol en de handel in textiel. Siena werd bekend om haar vakmanschap en kwaliteit, en haar producten werden verhandeld in heel Europa.

De welvaart van Siena tijdens deze periode is nog steeds zichtbaar in de prachtige architectuur en kunstwerken die de stad rijk is. Veel van de middeleeuwse gebouwen en kerken zijn goed bewaard gebleven en vormen nu populaire bezienswaardigheden voor toeristen.

Belangrijke termen: handelscentrum, hoogwaardige wol, textielhandel, vakmanschap, architectuur, kunstwerken

Tip: Breng een bezoek aan de Duomo di Siena, een van de meest indrukwekkende kathedralen uit de Middeleeuwen.

Siena in de Renaissance

Tijdens de Renaissanceperiode bloeide Siena op cultureel en artistiek gebied. Belangrijke kunstenaars zoals Domenico Beccafumi en Pietro Lorenzetti werkten aan de decoratie van de stad. De invloed van de Renaissance is nog steeds zichtbaar in de architectuur en kunstwerken van Siena. Een van de meest opvallende voorbeelden is de Duomo di Siena, een prachtige kathedraal met een mix van gotische en renaissancestijlen. Naast de kathedraal is het Palazzo Pubblico, het stadhuis van Siena, een ander hoogtepunt uit de Renaissanceperiode. Hier bevindt zich de beroemde Salone del Novecento, een grote zaal met fresco’s die het verhaal van Siena vertellen. De Renaissanceperiode heeft Siena gevormd tot een culturele schat die nog steeds bewonderd wordt.

Bezienswaardigheden in Siena

Piazza del Campo

Piazza del Campo is het centrale plein van Siena en een van de meest iconische plekken in de stad. Het plein staat bekend om zijn unieke schelpvormige ontwerp en is het hart van het sociale en culturele leven in Siena. Belangrijke bezienswaardigheden op het plein zijn de Torre del Mangia, een indrukwekkende middeleeuwse toren, en het Palazzo Pubblico, het stadhuis van Siena. Het plein is ook de locatie van de beroemde Palio di Siena, een paardenrace die twee keer per jaar plaatsvindt. Hier zijn enkele interessante feiten over Piazza del Campo:

 • Het plein heeft een diameter van ongeveer 100 meter.
 • Het ontwerp van het plein dateert uit de 14e eeuw.
 • Piazza del Campo is een UNESCO-werelderfgoedlocatie.

Tip: Bezoek het plein in de avond wanneer de zon ondergaat en het plein prachtig verlicht is.

Kathedraal van Siena

De Kathedraal van Siena is een prachtig voorbeeld van gotische architectuur. Met zijn indrukwekkende gevel en gedetailleerde versieringen is het een must-see attractie in Siena. Het interieur van de kathedraal is al even indrukwekkend, met zijn hoge gewelven en prachtige fresco’s. Een bezoek aan de kathedraal biedt een unieke kans om de rijke geschiedenis en cultuur van Siena te ervaren.

Palazzo Pubblico

Het Palazzo Pubblico is een indrukwekkend middeleeuws gebouw in Siena. Het diende als het stadhuis van de stad en is een belangrijk symbool van de politieke macht en welvaart van Siena tijdens de middeleeuwse bloeiperiode.

 • Het Palazzo Pubblico is bekend om zijn prachtige architectuur, met name de Torre del Mangia, een hoge klokkentoren die een panoramisch uitzicht biedt over de stad.
 • Binnen in het gebouw vind je de Sala del Mappamondo, een zaal met een indrukwekkende fresco van de wereldkaart uit de 14e eeuw.
 • Het Palazzo Pubblico herbergt ook het Museo Civico, waar je kunstwerken en historische artefacten kunt bewonderen die de rijke geschiedenis van Siena weerspiegelen.
 • Tip: Breng een bezoek aan het Palazzo Pubblico tijdens de Palio di Siena, een beroemd paardenrace-evenement dat plaatsvindt op het Piazza del Campo, vlakbij het stadhuis. Het is een unieke kans om de levendige tradities en passie van Siena te ervaren.*

Conclusie

In dit artikel hebben we een kijkje genomen in de geschiedenis van Siena en de bezienswaardigheden die deze stad te bieden heeft. Van de oorsprong van Siena tot de middeleeuwse bloeiperiode en de invloed van de Renaissance, Siena heeft een rijke historie. De Piazza del Campo, de Kathedraal van Siena en het Palazzo Pubblico zijn slechts enkele van de vele prachtige bezienswaardigheden die je kunt ontdekken. Siena is werkelijk een parel in het hart van Toscane. Of je nu geïnteresseerd bent in geschiedenis, architectuur of gewoon wilt genieten van de sfeer van een authentieke Italiaanse stad, Siena heeft voor ieder wat wils. Plan dus zeker een bezoek aan deze betoverende stad tijdens je volgende reis naar Toscane.

Veelgestelde vragen

Wat is de oorsprong van Siena?

Siena heeft een oude oorsprong en werd vermoedelijk gesticht door de Etrusken.

Wat was de bloeiperiode van Siena in de Middeleeuwen?

Siena bereikte zijn hoogtepunt in de 13e en 14e eeuw als een machtige stadstaat en belangrijk handelscentrum.

Welke bezienswaardigheden zijn er op het Piazza del Campo?

Op het Piazza del Campo vind je het beroemde Palazzo Pubblico en de Torre del Mangia.

Wat is de Kathedraal van Siena?

De Kathedraal van Siena, ook wel bekend als de Duomo di Siena, is een prachtige gotische kathedraal met een indrukwekkende gevel en interieur.

Wat is het Palazzo Pubblico?

Het Palazzo Pubblico is een historisch gebouw dat dienst deed als stadhuis van Siena en nu het stadhuis en een museum herbergt.

Waarom staat Siena bekend als een parel in het hart van Toscane?

Siena staat bekend om zijn prachtige architectuur, rijke geschiedenis, culturele evenementen en de beroemde Palio di Siena, een paardenrace die twee keer per jaar plaatsvindt op het Piazza del Campo.